dinsdag, juli 04, 2006

EU: vrijhandel met Moskou in Het Financieele Dagblad, 4 juli 2006.

De Europese Unie wil zo snel mogelijk een vrijhandelsovereenkomst sluiten met Rusland.


De besprekingen daarover kunnen in 2007 beginnen. Bij de deal moeten de twee partijen ook afspraken maken over een uitgebreid energieakkoord.

Dat hebben de Finse premier Matti Vanhanen, fungerend voorzitter van de Europese Unie, en de Europese Commissie gisteren verklaard. 'Ons doel is dat we in november op de EU-top in Rusland besluiten officiële onderhandelingen te beginnen', aldus Vanhanen.

Toetreding WTO

Voorwaarde voor de vrijhandel is volgens voorzitter José Barroso van de Commissie wel dat Rusland is toegetreden tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Moskou probeert dat laatste al jaren, maar het lidmaatschap hangt nog op Amerikaanse instemming. Washington wil in ruil voor groen licht dat Moskou Amerikaanse bedrijven laat participeren in de ontwikkeling van een groot, veelbelovend gasveld in de Barentszzee.

De koppeling van vrijhandel aan een energiedeal door de Europese Commissie komt neer op een nieuwe Europese poging Moskou over te halen een al bestaand energieverdrag met de Unie eindelijk te ratificeren. Dat verdrag zou er toe leiden dat Europese bedrijven toegang krijgen tot de Russische energiesector en infrastructuur. Maar de Russische regering weigert tot op heden te bewegen.

Energiezekerheid

De EU maakt zich extra zorgen over energiezekerheid sinds de gascrisis in Oekraïne van januari. Toen kwamen gasleveranties aan Midden- en Zuid-Europa deels stil te liggen, na een conflict tussen de Oekraïnse regering en het Russische staatsgasbedrijf Gazprom . De Unie vroeg zich daarop af of Rusland een betrouwbare partner is.

De Finse minister van buitenlandse zaken, Erkki Tuomioja, gaf vorige week in Brussel aan dat verbetering van de relatie met Rusland, en energiezekerheid speerpunten zijn voor het Finse EU-voorzitterschap. 'Ik heb destijds dramatische krantenkoppen gezien', zei Tuomioja over de Oekraïnse gascrisis. 'Maar ik wil benadrukken dat er sprake is van een positieve, wederzijdse afhankelijkheid. We hopen dat alle partijen hebben geleerd van de crisis in januari.'

Volgens hem zal het eerdergenoemde energieverdrag tussen de Unie en Rusland 'zeer heilzaam' zijn voor beide partijen. 'Het gaat daarin niet alleen maar om de Russische gasexport. Rusland heeft ook investeringen in technologie nodig om de productie op peil te houden.' Met het verdrag kan het Westen makkelijker geld steken in de Russische energie-infrastructuur, aldus Tuomioja.

Finland had voor het vallen van de Muur als neutraal buurland een precaire relatie met de Sovjet-Unie. Helsinki bewaarde strikte neutraliteit. Finland is voor gas nog steeds volledig afhankelijk van Moskou.

Bron: Het Financieele Dagblad

1 Comments:

At 10:15 p.m., Anonymous Anoniem said...

Hey! Very Nice! Check out this website I found where you can make extra cash.
It's not available everywhere, so go to the site and see if you can find something. I found something and make
and extra $900 a month!

http://www.degree-programs-online.info/extramoney.htm

 

Een reactie posten

<< Home